Zapečené žampiony

11. března 2011 v 21:59 | Ruchie |  Zapečené v troubě
Jak jsem slíbila, dávám si na chvíli od moučníků pauzu (ale ne na dlouho, čekám brzy návštěvu).

Je pátek, před námi konečně více-méně volný víkend. Tak jsem se rozhodla udělat na večeři něco dobrého a hlavně něco, co jsem ještě nezkoušela. Asi před týdnem jsem koupila dvě hezké zapékací misky, takže volba padla na zapečené žampiony podle receptu z únorového čísla časopisu Gurmet. Recept to byl jednoduchý a suroviny lehce dostupné a nepříliš drahé.



Na dvě porce jsem použila takovéto ingredience:

250 g žampionů
1 malá cibule
50 ml smetany (použila jsem 12% smetanu)
2 vajíčka
zhruba 100-150 ml vody
šťáva z poloviny citronu
petrželka
sůl
pepř
kolečko citrónu na ozdobení

Na plátky nakrájené žampiony, najemno nasekanou cibulku, vodu, citrónovou šťávu a podle chuti petrželku, sůl a pepř jsem podusila v hrnci přibližně 10 minut. Po odpaření jsem hrnec odstavila a přilila smetanu s rozšlehanými vajíčky. Směs jsem rozdělila do vymazaných misek, které jsem následně vložila do hlubšího plechu. Do něj jsem vlila horkou vodu až do poloviny výšky zapékacích misek. Pekla jsem 20 minut na 180°C. Jako přílohu jsem uvařila brambory, které jsem na talíři trochu posypala pepřem.

Toto jídlo zasytí tak akorát a není těžké, takže se velmi dobře hodí na večeři. Postrádala jsem tam ovšem víc žampionů. Mám je moc ráda, takže příště jich aspoň 100 g přidám. Také do směsi smetany a vajíček nastrouhám sýr. Ale hlavně koupím čerstvou petrželku, měla jsem doma sušenou, tak se mi nechtělo do obchodu pro čerstvou (co kdyby ji tam neměli a já bych šla zbytečně?). Ale sušená petrželka tam tolik nevynikla. Ovšem musím přiznat, že citron byl moc dobrou volbou.

Celkově byla tato lehká večeře velmi dobrá a recept na ni určitě zařadím do svého kuchařského šanonu. Doporučuji vyzkoušet všem milovníkům žampionů.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama