Makrónková katastrofa s čokoládovým a citrónovým krémem

9. března 2011 v 9:00 | Ruchie |  Moučníky a dezerty
Dnes jsem absolvovala první pokus o dokonalé "macarons". Vytáhla jsem zbraně (šlehač a vařečku) a vrhla se do boje, který však skončil tragickým neúspěchem. Z asi třiceti makrónek jich přežilo přibližně pět. Ale protože jsem v článku o sachru přesvědčeně tvrdila, že zachránit se dá téměř všechno, jen tak jsem se nevzdala.

Celé to začalo celkem nevinně. Prostudovala jsem si docela hodně receptů, abych se vyhla nejčastějším chybám a s vírou, že "to přece zvládnu" jsem se pustila do přípravy. Suroviny byly takovéto:

3 bílky
50 g cukru krupice
200 g cukru moučka
110 g mandlové mouky (velmi najemno namletých mandlí)

Sníh s krupicovým cukrem jsem si vyšlehala ručně metličkou, ve snaze zabránit přešlehání. Sníh totiž neměl být úplně tuhý jako když ho šleháte elektrickým šlehačem. Mám však dojem, že se mi to stejně povedlo mírně přešlehat a že té bílkové hmoty bylo málo, protože vajíčka jsem měla trochu menší. Mandlovou mouku jsem smíchala s cukrem, přidala k bílkům a pečlivě promíchala. Těsto však bylo přesto hustější než by mělo. No už se nedalo nic dělat. Naplnila jsem silnější igelitový pytlík hmotou, ustřihla jsem špičku a začala tvořit "kolečka" na pečící papír. No, asi si budu muset pořídit cukrářský sáček. Ty patvary, které ze sáčku lezly se mi moc nezamlouvaly. Ale to bylo způsobeno také hustým těstem a mojí nezkušeností. Ostatně, hustotu i tvar můžete posoudit sami:



Kolečka na druhém plechu jsem ještě posypala zeleným čajem matcha. Po zhruba 45 minutách (macarons se mají nechat 30-60 minut nechat odležet) jsem je dala péct na 160°C přibližně na 10 minut.

A jak to dopadlo? No, většina byla popraskaná a všechny byly jaksi lepivé, i po vychladnutí. Na chuť docela dobré, ale vypadali nevábně. Pouze několik málo kousků se dalo s přimhouřením obou očí pokládat za dobré. V první chvíli jsem tak nějak netušila, co s tím budu dělat. Začala jsem teda připravovat krém a zatímco makrónky pomalu vychládaly, přemýšlela jsem, jak tu katastrofu napravit.

Jak jsem se už zmínila, makrónky byly uvnitř celkem lepivé. V kombinaci s čokoládovým krémem (čokoláda se smetanou) mi přišli docela fádní. V ledničce jsem ale objevila polovinu citrónu a tak jsem udělala ještě malé množství kyselkavého krému (citrónová šťáva, cukr, smetana), který výborně makrónky oživil. Výsledná chuť byla tedy více než uspokojivá.

Trochu mě ale mrzelo, že se to týkalo pouze několika málo kousků a tak jsem začala přemýšlet, co udělat s tím zbytkem. Nakonec jsem je rozdrobila do skleniček, přidala jsem k tomu oba krémy a vyjídali jsme lžičkou.


Takže nakonec byla původní hrůza jakž-takž opravena a těším se na další pokus, kde zužitkuji nově nabyté poznatky a budu doufat, že se ty krásné macarons konečně povedou.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama