Francúzska bageta

20. března 2011 v 23:41 | Daji |  Zapečené v troubě
Pred pár rokmi výraz "čerstvé" znamenal pečivo upečené o štvrtej ráno v pekárni vo vedľajšej dedine, takže v čase keď sa zákazníkovi dostalo na stôl, tak už bolo dávno studené. Pekárne v obchoďákoch typu Kaufland dali čerstvosti nový rozmer - pri troche šťastia ste dostali skutočne horúce čerstvo upečené chrumkavé pečivo. Najvyšším stupňom čerstvosti je upiecť si ten svoj kúsok pečivka doma.... napríklad bagetu, ktorá nie je moc náročná na prípravu.

Množstvá sú na 2 ks bagety - ja som urobil 4 kusy (tj. dal som dvojnásobok zo všetkého):
  • 210 - 235 ml vlažnej vody
  • 340 g hladkej múky
  • jedna polievková lyžica bieleho cukru
  • čajová lyžička soli
  • 6 g instantného droždia (práškového, v sáčku, už sa dá zohnať aj u nás)




Najskôr vložíme všetky suroviny okrem vody do misy. (ok na obrázku som vylial do misy aj trochu vody, gomenasai)




Do cesta postupne prilievame vodu a zároveň miešame vareškou pokiaľ nemá cesto zhruba takúto konzistenciu. Cesto sa tvári že si pýta ešte viac vody, ale nie je treba sa nechať zlákať. Ak je v ceste moc vody, tak je s ním potom oveľa viac práce ako keď je jej málo. Čo je dosť vody, tak to závisí od viacerých vecí - napríklad od vlhkosti vzduchu v miestnosti a od múky ktorú použijete (T-650, 00 alebo vysokolepková). Takisto môžete použiť aj múku celozrnnú.




Teraz je treba cesto vymiesiť rukami v mise. Ak bude v ceste málo vody, tak pri ručnom miesení zostane v mise nespracovaná múka. Keď už bude z cesta jednoliata masa (už tam nebude vidieť múka), tak sa môže cesto domiesiť na doske. Ak vyzerá ok ale jeho miesenie bude namáhavé, tak ho odporúčam zvonku navlhčiť, resp. trochu poliať vodou a miesiť ďalej. Po dôkladnom vymiesení sa urobí z cesta guľa, položí sa do misy, zakryje sa potravinárskou fóliou a dá sa na teplé miesto (napríklad k radiátoru) na 30 minút odstáť.


Po 30 minútach (alebo po čase po ktorom narastie cesto na dvojnásobok) by sa malo cesto opäť krátko vymiesiť a rozdeliť na dva (v mojom prípade štyri) kusy.



Potom sa každý kus rozvaľká na obdĺžniky.....


... ktoré sa potom zrolujú do bagety (v tomto videu je to perfektne ukázané, od 06:00).

Výsledná bageta sa ešte jemne postláča aby sa z nej vytlačil prípadný vzduch, nareže sa navrchu nožom a nechá odstáť zakrytá cca 30 minút.


15 minút pred pečením sa rozohreje rúra na maximum a do spodnej časti sa vloží nádoba s vodou. Pred pečením sa bagety natrú, resp. navlhčia vodou (alebo žĺtkom, prípadne bielkom zmiešaným s trochou vody). Potom sa vložia do rúry. Pečú sa 15 minút na maximálnej teplote, potom sa vytiahne tá nádoba s vodou a pečú sa ďaľších 5-10 minút v závislosti od trúby. Niektoré trúby môžu totiž za 25 minút bagety mierne pripáliť, čo sa stalo aj mne:


Druhú várku som nechal o cca tri minúty kratšie, pričom som ich dal o jednu priečku v rúre nižšie - naša rúra má indukčné cievky na pečenie iba zhora. Tu je výsledok zmeny:


Bagety sme si dávali s maslom a sušenou bazalkou (čerstvá nám dochádza, ale čoskoro kupujeme truhlíky, hlinu a semienka, report bude :). Nech Vám chutí!

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Sykysan Sykysan | Web | 21. března 2011 v 8:41 | Reagovat

vypada to delicious!!!

2 BillyzAppof BillyzAppof | E-mail | 27. května 2017 v 0:27 | Reagovat

viagra vs viagra
http://viagra-withoutadoctor.net - viagra without prescription
  is viagra better than viagra ?
<a href="http://viagra-withoutadoctor.net">viagra without a doctor
</a> - viagra generic online in descending order
info on viagra

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama