Domácí bageta s hummusem

14. března 2011 v 14:22 | Ruchie |  Něco na svačinu

Je mi jasné, že hodně Čechů si spojuje slovo humus s něčím, co jim nechutná. Ale co takhle hummus (nebo také hummous)? Nebojte, není to nic špatného, spíše naopak. Za zdánlivě zvláštním názvem se skrývá výborná a zdravá pomazánka z cizrny.



Poprvé jsem hummus ochutnala minulé léto, kdy několik kelímků této pomazánky dovezla sestra mého přítele z Anglie. Prodávají ji tam v Tescu v různých příchutích (citron, koriandr, zkaramelizovaná cibule,...) a hned mi zachutnala. Protože jsme ji u nás nikde v obchodě nenašli, začali jsme hledat na internetu recepty a nakonec se nám podařilo vyrobit si hummus doma. Pokud to chcete taky zkusit, budete potřebovat tyto suroviny:

1 plechovku cizrny
2 lžíce olivového oleje
2-4 lžíce citrónové šťávy (podle chuti, my dáváme 3)
lžičku soli
1-2 stroužky česneku (podle mě jeden stačí)
1 a půl lžíce tahini


Tahini je rozemleté sezamové semínko a má tekutou konzistenci. Dá se sehnat prakticky v každém obchodě se zdravou výživou. Plechovku s cizrnou najdete v každém supermarketu. Tohle všechno nasypete a nalijete buď do stolního mixéru nebo, pokud ho nemáte stejně jako my, do větší mísy a rozmixujete tyčovým mixérem. Pokud nemáte ani tyčový mixér, tak si budete muset nechat zajít chuť nebo si ho půjčit třeba od maminky. Jak už jsem psala o pár řádků výše, v Tescu prodávají různé příchutě hummusu, takže se nemusíte bát a podle chuti přisypte různé koření, osmaženou cibulku nebo cokoli vás napadne.

Osobně mi nejvíc chutná hummus na kousku pečiva (právě vytaženého z trouby) a ozdobený čerstvou bazalkou. Domácí bagety vytvořil můj milovaný a hned na první pokus byly skvělé. Bohužel jsem nestihla zaznamenat jak a z čeho je dělal, ale protože byly opravdu výborné, určitě je bude v blízké době znovu péct. Já na to budu nachystaná s papírem na poznámky a s foťákem.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Martin Martin | E-mail | 4. října 2012 v 19:31 | Reagovat

Hummus, je super, jen v tom receptu chybí čajová lžička římskýho kmínu - bez něj to není úplně ono ;)

A jinak pěkný fotky ...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama