Cheesecake z ricotty s pomerančovou omáčkou

7. března 2011 v 21:55 | Ruchie |  Moučníky a dezerty

Tak konečně je to za mnou. Můj první (a určitě ne poslední) cheesecake. Ta lákavá pochoutka, která na mě vyskakovala skoro ze všech blogů o jídle, teď leží o pár metrů dál v lednici. Přesněji řečeno, v lednici leží už jen polovina. Ještě včera večer totiž zmizela čtvrtina a dnes ráno druhá.



Musím přiznat, že jsem před jeho přípravou měla dost strach. Několik různých receptů, každý s jiným složením plus celkem složitá příprava - nervozita byla velká. Upřímně jsem ani moc nečekala, že by se mi napoprvé úplně povedl. Ale jak jsem postupně sledovala cheesecake v troubě a následně v lednici, došlo mi, že jsem to zvládla a že se můžu těšit na skvělou pochoutku.

S receptem to bylo opravdu o nervy. Všechny se zhodovali jen v počtu vajíček. Takže jsem si nakonec ze všech udělala jakýsi "výcuc" a vytvořila něco jako ideální recept na cheesecake. Teda, ideální nejspíš nebyl, ale pomohl mi rozhodnout se, jaké suroviny a v jakém množství použít. Ten výsledný recept je tady:

krém:
1 kg ricotty
150 g moučkového cukru
2 lžíce smetany
3 vejce
vanilkový cukr (ideálně vanilka)
trochu čerstvé pomerančové šťávy

Vybrala jsem si italskou variantu cheesecaku z ricotty, především proto, že ricotta je ze všech sýrů vhodných na cheesecake nejméně tučná. V receptech však často uvidíte sýr Philadelphia. Některé recepty zase uváděly citrónovou či limetkovou šťávu nebo likér, ale protože jsem chtěla výsledek přelít pomerančovou omáčkou, přidala jsem pomerančovou šťávu i do krému. Co se týká smetany, až na jednu výjimku bylo všude napsáno sour cream, čili zakysaná smetana. Pouze v jednom receptu bylo uvedeno heavy cream, tedy šlehačková smetana. Protože jsem ji měla doma, použila jsem ji místo zakysané smetany také a výsledku to nijak neubralo na chutnosti. Na těsto jsem použila recept od Itala v kuchyni (ale zbytek jsem pekla dle jiných receptů ve vodní lázni):

těsto:
210 g hladké mouky
100 g másla
3 žloutky
100 g moučkového cukru
špetku soli
citronovou kůru
1/3 prášku do pečiva

Navíc jsem do těsta přidala kakao (asi 1 a půl lžičky), protože jsem chtěla výsledný dort zdobit čokoládou, tak aby to hezky vypadalo a ladilo. Pomerančovou omáčku jsem dělala od oka z dvou pomerančů (buď použijte jen šťávu nebo pomeranč rozmixujte, já jsem to udělala půl na půl), cukru a škrobu, přidala jsem asi lžíci ze zbylé smetany, všechno jsem chvíli povařila a přecedila přes sítko. Omáčka tak byla krásně hladká, jemně nakyslá a neskutečně... žlutá. Druhá várka byla taky spíše žlutá, ale už ne tak jedovatě, proto se mi na focení hodila lépe.

Ale k samotné přípravě. Původně jsem ji chtěla celou nafotit, ale byla jsem natolik soustředěná, že jsem na to úplně zapomněla. Mobil s foťákem jsem vytáhla až ve stejné chvíli jako dort z trouby. (A to ještě jenom díky svému příteli, který mi to připomněl.)

Z ingrediencí jsem vypracovala těsto a vyložila jím vymazanou a vysypanou formu. Dala jsem ho předpéct na 10 minut na 170°C. Umíchala jsem krém ze zadaných surovin a nalila ho na korpus. Bohužel jsem těsto málo vytáhla na boky, takže bylo na krajích zbytečně hrubé a málo vysoké, takže náplň ho přesahovala. Při pečení to nevadí, cheesecake se často dělá jen s tenkou vrstvou korpusu na dně formy a cheesecake byl zvenku aspoň dvoubarevný, i když to nebyl můj záměr. Po nalití krému je potřeba s formou trochu zatřást, aby se sýrová hmota dobře usadila a aby v dortu nebyly bubliny. Já jsem tento proces asi neprovedla důkladně, protože občas nějaká bublinka zůstala, jak je vidět na poslední fotce. Naplněnou formu jsem dala do plechu, který jsem následně naplnila vodou. Cheesecake by se měl péct ve vodní lázni, aby se příliš nevysušil. Ovšem předtím je potřeba formu s výklopným dnem utěsnit alobalem, já jsem pro jistotu použila 4 vrstvy, kdyby se to protrhlo při manipulaci.


Pekla jsem zhruba hodinu na 170°C, potom jsem troubu vypla, pootevřela a dort jsem tam nechala ještě hodinu pomalu vychladnout. Dalších 6 hodin tuhl v lednici a teprve potom jsem ho mohla nazdobit a následně začít s ochutnávkou. Zdobila jsem čokoládou smíchanou s kouskem másla a nanášela jsem obyčejným igelitovým pytlíkem. Pomerančovou omáčkou jsem cheesecake polila až na talířku.


Myslím, že na první pokus to dopadlo velmi dobře, cheesecake chutnal opravdu výborně. Už teď si plánuju další, tentokrát v menším množství a z Philadelphie, abych mohla porovnat chuť. Bude až za delší dobu, protože za prvé je to dost sytá kalorická bomba a za druhé jsou suroviny trochu dražší. Ale už teď se na něj těším.


Asi jste si všimli, že kvalita fotek je o dost lepší než v minulých článcích. Vděčím za to svému kamarádovi Sykymu, který mi zapůjčil svůj fotoaparát. Ještě jednou díky, Syky.

V nejbližší době (za dva dny) se chystám udělat ze zbylých bílků "French macarons", česky makrónky (neplést s makarónami ani makarónkami, to je něco úplně jiného). A potom si dám na nějakou dobu od sladkostí pokoj a vrhnu se buď na italskou nebo japonskou kuchyni.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Didi Didi | 7. března 2011 v 22:02 | Reagovat

uzasne to vyzera :)

2 Ruchie Ruchie | 7. března 2011 v 22:05 | Reagovat

[1]: Ďakujem :)

3 dagi dagi | 8. března 2011 v 0:28 | Reagovat

mega :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama