Bento - japonské umění... krásných svačin?

4. března 2011 v 18:59 | Ruchie |  Ostatní
Kdo jste o bentu ještě nikdy neslyšeli, tak se asi divíte, co to je zač. Cože, krásné svačiny? Ano! Jak většina lidí ví, Japonci jsou perfekcionalisti. A taky neuvěřitelní hračičkové.

Napadlo vás někdy, že vaše svačiny můžou vypadat i jinak než chleba se sýrem nebo šunkou zabalený v papírovém ubrousku nebo bageta z bufetu? Že můžete mít lákavě vyhlížející svačinku, která jakoby říkala "ochutnej mě"? Možná byste namítli, že na nic víc než je ten chleba se sýrem nemáte večer čas. Ale estetická svačina nemusí být nutně náročná.


Ale co tedy bento přesně je? Jednoduše řečeno, je to jídlo v krabičce. To znám, řeknete si. Ale japonské bento se přece jenom liší od našich klasických svačin, které jenom z ubrousku přendáme do krabičky. Rozdíly začínají už při výběru obalu a příborů.

V Japonsku seženete obrovský výběr krabiček na jídlo, od malinkých jednopatrových, po několikapatrové rodinné boxy s různými příčkami. Můžete si zakoupit také malinké roztomilé plastové lahvičky na omáčku a různé jiné příslušenství. Do nich potom s rozmyslem a smyslem pro estetiku (nebo někdy spíš pro roztomilost) umisťují Japonci své svačiny.

Málokomu z nás se asi bude chtít hodinu patlat se svačinou. Ale to není třeba. Protože jsem hrdým vlastníkem bento boxu z Japonska (ze stránek j-list.com), dělám si jednoduché a hezké svačiny docela často. Moc času to nezabere a jídlo hned lépe chutná.

Osobně mám několik oblíbených variant svačin. Jedna z nich je, že když dělám oběd nebo večeři, tak toho udělám trochu víc, aby mi zbylo i na další den. Aby to nebylo úplně stejné, pozměním omáčku, přihodím jinou zeleninu nebo si dám aspoň jiný druhý chod. Druhý chod u mě bývá většinou nějaká drobná sladkost, kousek koláče nebo zákusku, sušenky nebo oříšky, podle toho, co máme doma. Když mám víc času, tak si třeba narychlo osmahnu tofu nebo krabí tyčinky a přidám k nějakému salátu (často z mé oblíbené kombinace salát, rajče, černé olivy, kukuřice, příp. paprika) a zaliju omáčkou nebo dresingem. Někdy přidám těstoviny nebo rýži (nejradši mám jasmínovou). Když chci něco menšího, tak si udělám třeba tousty a zase přidám zeleninu.

Ve skutečnosti ale není podstatné, co přesně v bentu máte. Důležitá je vyváženost a naaranžování. Například z toustů můžete vykrajovátkem vytvořit srdíčka, kolečka nebo kytičky, doplnit je barevnou zeleninou, z koleček mrkve můžete vykrojit třeba hvězdičky a z párků roztomilé chobotničky. Dostatečnou inspiraci najdete například na googlu nebo na stránkách justbento.com.

Pokud máte školou povinné děti, kterým děláte svačiny a trápí vás, že nechtějí jíst zeleninu, bento je ideálním pomocníkem. Vždyť kdo by odolal takové chutně vyhlížející porci?

No a nakonec jedno mé jednoduché a velmi rychle připravené bento se sýrovými toustíky, salátem a černými olivami.



A co tady najdete příště? Za dva dny se chystám na svůj první cheescake! Bude z ricotty a zdobený čokoládou a pomeranči. Tak doufejme, že se vydaří. :)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Larencis Larencis | E-mail | 11. července 2011 v 13:10 | Reagovat

Aoj, chci se zeptat na tu stránku s těmi bento boxy. Jak dlouho trvalo než to přišlo a kolik to stálo ve výsledku:) Děkuji moc za odpověd:) A chtěla jsem se zeptat jestly by se toeba brno:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama